13 maj 2022
19:00

Orust FC Lag 2

Referat: Tjörns DFF - Orust FC Lag 2

Årets första ö-derby i damtrean spelades under fredagen och det blev Orust som fick spräcka nollan i vinstkolumnen efter en tuff kamp som Orust till slut vann rättvist.
Redan i första minuten visade Orust att de inte var här för att backa hem. Ett uppspel via mittfält blev till en fin boll till ett friläge på högerkanten, Emma Eriksson lyckades avvärja innan avslutsförsöket kom. Orust fortsätter att ha initiativet och det dröjer ända till 9:e minuten innan vi får ett första kontrollerat anfall. Emma Magnusson får en fin boll efter att vi vårdat bollen i backlinjen och hon hittar Maya Canery på högerkanten som dribblar bort försvararen och slår ett fint inlägg som avvärjs till en resultatlös hörna. Vi har lite mer initiativ kommande 5-10 minuter utan att skapa några direkta farligheter.

Orust tar över initiativet igen och deras anfallsförsök kommer oftast via kanterna. I 22:a minuten får Orust till ett vackert anfall där bollen spelas via mittfält och lyfts ut på högerkanten och friställer Elin Berntsson som behärskat lägger en bredsida förbi Li Gollungberg i TDFF-målet till 0-1. Några minuter senare ser vi på nytt ett friläge till höger, från Orust, men denna gång lite längre ut till höger och skottet tar i ribban. I 27:e minuten är Orust framme igen, en frispark till vänster lyfts in men till slut kan vi få bort bollen ur det farliga området. Orust har därefter fortsatt det spelmässiga initiativet utan att det skapas mer än några halvchanser åt någotdera håll.

Orust börjar andra på samma sätt som första, men skottet från vänster räddas av Li i målet. I 4:e minuten kommer vi upp i banan och bollen spelas till Nathalie Bladh som vänder upp och skjuter men bollen går över ribban. Några minuter senare får vi hörna som Sara Ohlsson slår och i kampen framför mål, dimper bollen ner i bakre ytan till Maya som får halvträff, i bra läge, som målvakten räddar. Orust har totalt sett det spelmässiga initiativet i matchen och det är bara vid ett fåtal tillfällen vi lyckas komma till farligheter i matchen.

I 75:e minuten kommer Orust återigen i en vass omställning till höger och inspelet blir fint och Filippa Karebring kan stöta in 0-2 vid den bortre stolpen. Några minuter senare får Orust till en bra chans igen, skottet från distans går dock över ribban. Sista kvarten är vår spelmässigt bästa i matchen. Helt plötsligt börjar passningsspelet stämma bättre och vi vågar hålla i bollen bättre. Vid ett av dessa tillfällen får Sara till ett bra skott som Yelyzaveta Mykhaliuk i Orust-målet får sträcka ut på, i sin fulla längd, för att tippa utanför stolpen. Utöver det skapas inte så många vassa chanser under resterande tid i matchen utan Orust vinner med 0-2 efter en väl genomförd match.

Vi tar nya tag och ser nu fram emot Division 4-lagets premiär mot IFK Strömstad kl 16.00 på Ekåsvallen.